Směsice zpravodajstí a publicistiky :-)

Setkání s papežem ve SB očima reportéra KT

 

Mládež se zaměřila na svatost i sv. Václava

Tisíce mladých lidí zaplnily v neděli večer centrum Staré Boleslavi. Na Mariánském náměstí totiž už v osm hodin začal předprogram, ve kterém se organizátoři pokusili představit svatost jako cíl života mladých lidí a duchovně je „naladit“ na pondělní setkání s papežem. Účast na tomto předprogramu předčila veškerá očekávání, protože mnoho mladých lidí přijelo z Brna ihned po skončení tamního setkání s papežem.

Přestože se tento předprogram konal v srdci Čech, náměstím se mnohem hlasitěji ozývaly rozličné moravské přízvuky. Moravskou mládež mše s Beneditkem XVI. v Tuřanech evidentně nadchla natolik, že mnoho z nich dorazilo i do Staré Boleslavi. Když se z pódia ozvala otázka „Kdo z vás přijel z Moravy?“, tak odpověď byla výrazně hlasitější a mohutnější, než reakce na obdobnou otázku od Čechů.

„V Brně mě hodně překvapila atmosféra, která tam byla a to, s jakou radostí lidé vítali papeže. Je úžasné, že jeden jediný člověk okolo sebe dokáže šířit tolik světla,“ svěřil se nadšeně student Radim Konkol z Brušperku, nedaleko Ostravy. Ačkoliv to původně neplánoval, tak s pár kamarády odjel i do Staré Boleslavi. Dokonce tak rychle, že si ani v Brně nestihl zanést svůj notebook na kolej a musel tak celé setkání se Svatým Otcem absolvovat s počítačem v podpaždí.

Zacíleno na svatost

Mládež přijela většinou v menších či větších skupinkách a ty se postupně se trousily nejprve do stanového městečka nedaleko Proboštské louky, kde si složily batohy a pak zamířily na Mariánské náměstí. „Nás přijelo 19 ze Sušice v jihozápadních Čechách. Jeli jsme vlakem, to je větší zábava, i když to trvalo šest hodin,“ prozradila Martina Nová. Zbytek poutníků z jejich farnosti dorazí dvěma autobusy až v pondělí ráno.

Oficiální předprogram začal v osm hodin večer a skončil krátce po jedenácté. A šlo to hezky po hodinách – v osm povídání o svatosti, v devět divadelní představení Klopýtání a zhruba od desíti společná modlitba, kterou přípravný tým pojal spíše jako rozjímání. Hudbou provázela všechny body programu skupina Credenc. „Svatost je úplně normální a je normální se o ni snažit,“ zdůraznil vícekrát ve svém povídání bývalý vojenský kaplan P. Tomáš Holub. Zároveň ale vysvětlil, jak by mladí lidé měli svatost chápat. Ne jako nějaký nedostižný ideál, ale jako praktické prožívání vlastního života v lásce a pravdě. I u dalšího bodu programu – divadla Klopýtání - nešlo jen umělecký zážitek, ale především o duchovní pohled na témata, která jsou spojena s životem každého mladých lidí a provází je na cestě ke svatosti.

Závěrečné modlitby se ujal P. Roman Dvořák, který se stará o mládež v Českobudějovické diecézi. Spolu s několika mladými lidmi si připravil pásmo úryvků z Písma, které se prolínaly s krátkými modlitbami, zaměřenými na témata, která se dotýkají života mladých lidí – vztahy, volba povolání, sexualita a mnoho dalších.

Oficiální program na náměstí ukončila společná modlitba Otče náš a pak se již většina přítomných začala pomalu trousit ke stanovému městečku. Část lidí ještě nalezla útočiště v přilehlém kostele Panny Marie, kde celou noc pokračoval tichý meditační program. V okolí kostela bylo rovněž na několika místech možné požádat o přímluvnou modlitbu, vyzpovídat se, anebo si jen prostě promluvit o svých těžkostech s kněžími či řeholnicemi.

Mrazivé ráno

Ve čtyři hodiny ráno se v pondělí otevřely sektory na Proboštské louce a začali do nich proudit nejen mladí lidé, ale tentokrát už i poutníci všech věkových kategorií. Předprogram byl sice určen pořád především mládeži, ale nezdálo se, že by to někomu vadilo. Všichni se svorně rozehřávali, protože bylo opravdu velmi chladno. Od šesti hodin se rozsvítilo pódium a začal program.

Tématem dne byl tentokrát sv. Václav. Nejprve sice pořadatelé pustili film „Cestou čtvrtého krále“ o setkání Benedikta XVI. s mládeží v Kolíně nad Rýnem v roce 2006, ale pak už se věnovali jen svatému Václavovi. Pokusili se jeho osobu přiblížit mladým lidem a porovnat jeho život a život dnešní mládeže. Tématem proto bylo jeho ranní vstávání, rodiné problémy, nebo jeho zodpovědnost. Aby se co nejvíce přiblížili mládeži, zvolili organizátoři velmi netradiční formy prezentace jednotlivých témat. Václavovu zodpovědnost například předtavili formou počítačové hry, další z témat ztvárnili napodobením živého televizního vstupu z Václavského náměstí, při kterém reportér zpovídal Václavova koně. Vše prokládaly reklamy, ale tentokrát ne komerční, nýbrž duchovní – například na Bibli.

 

Zobrazeno 1421×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio