Směsice zpravodajstí a publicistiky :-)

Na ActIv8 je už dva a půl tisíce mladých lidí

17. 7. 2008 20:49
Rubrika: Activ8 | Štítky: ActIv8 a WYD 08

Velehrad – Sluneční paprsky, prodírající se rozpačitě skrz  hradbu mraků a drobný déšť, přivítaly na Velehradu první účastníky setkání. V šest hodin večer jich bylo už přes dva a půl tisíce.

 Setkání začalo v 17 hodin. Na pódiu se v takzvaném light programu střídá hudební produkce s multimediálními projekcemi a informacemi. Hudební produkci zajišťuje ze Slovenska Eliška Bielková a kapela Kerygma, dále pak české kapely Run(a)way a Adorare. V bazilice se paralelně konají zhruba každé dvě hodiny mše svaté. V půl desáté končí program společnou závěrečnou modlitbou.

 Motivace mladých lidí, kteří na setkání postupně přijíždějí, je různá. Někteří přijeli kvůli společenství a poznání nových lidí. „Přijel jsem sem, abych poznal nové přátele,“ prozradil například Vojta. Účastnici Ladu naopak přilákala křesťanská hudba a na Velehradu hledá i inspiraci. „Doufám, že mě setkání inspiruje pro další práci třeba u nás ve spolču,“ dodává Lada. Další účastníci na Velehradě hledají především duchovní povzbuzení. „Přijela jsem hlavně načerpat sílu Ducha Svatého,“ potvrzuje Zita z Nového Jičína. Velká část mladých lidí, kteří na setkání přijeli, se ale shoduje v tom, že atmosféra podobných setkání je jedinečná. Hodně z nich bylo už loni v Táboře a po dobré zkušenosti přijeli na podobné setkání i letos.

 Activ8 je příležitostí pro všechny, kteří se nemohou zúčastnit XIII. světového dne mládeže s Benediktem XVI. v Sydney a přesto by nějakou formou chtěli být s papežem propojeni. Activ8 jim to umožní alespoň formou přímých přenosů na velkoplošné obrazovce. Kromě toho je připraven doprovodný program. V něm stojí  za zmínku páteční benefiční koncert pro Ukrajinu, na kterém vystoupí slovenská kapela Třetí deň a americká pop – rocková formace SONICFLOOd, nominovaná na cenu Grammy.

 Vrcholem programu bude sobotní večerní vigilie a v nedělních brzkých ranních hodinách přímý přenos mše svaté s papežem ze Sydney a na ni navazující jitřní mše svatá.

Název velehradského setkání ActIv8 je odvozený od anglické zkratky „Act I v 8“ pro Skutky apoštolů, kapitolu první, a verš osmý (Sk 1,8), která odkazuje na motto setkání na Velehradě i Světovém dni mládeže v Sydney: „Dostanete sílu Ducha Svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky.“ Anglické slovo „activate“ svým významem povzbuzuje k aktivnímu a činorodému prožívání mládí a zároveň motivuje k vydávání osobního svědectví o Kristu v současném světě.
Zobrazeno 1498×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio