Směsice zpravodajstí a publicistiky :-)

Koncert Tretí deň a Soonicflood byl nezapomenutelným zážitkem - report

19. 7. 2008 17:40
Rubrika: Activ8 | Štítky: ActIv8 a WYD 08 , akce:activ8

Koncert Tretí deň a Soonicflood byl nezapomenutelným zážitkem - report

 

 Je sedm hodin a před pódiem se začínají tísnit první skupinky mladých. Chtějí zaujmout co nejlepší místo, aby byli co nejblíže kapelám Tretí deň a Soonicflood. Společný benefiční koncert obou kapel začíná v půl osmé. Jak se čas začátku blíží, prostor mezi pódiem a bazilikou se rychle plní.

A už je tu půl osmá. První hrají Tretí deň. Je to zkušená kapela, která ročně absolvuje okolo sta koncetů, a na jejím projevu je to vidět a hlavně slyšet. Zvuk je celkově tišší, jednotlivé nástroje pěkně vynikají, hudba je klidná a naplněná boží chválou. Uprostřed koncertu dokonce frontman Miro přerušuje naplánovaný scénář a jen s kytarou hraje dvě chvály. Na plátno jsou kromě záběrů TV Noe promítány i texty jednotlivých písní a především slovenská část publika se tak ke kapele bez ostychu přidává.  Na místě vládne pokojná, chválící a zároveň velmi radostná atmosféra.

Čas, vyhrazený Tretímu dni, se rychle chýlí ke konci. Zazní poslední chvála a kapelu na pódiu střídají moderátoři s p. Petrem Krenickým a představují projekty, na které půjde výtěžek z koncertu. Zároveň se mezi diváky rozbíhají pořadatelé s kasičkami.

Krátká přestávka je využitá k přestavbě pódia, na které za mohutného aplauzu přibíhá hlavní hvězda večera, americká kapela Soonicflood. Zvukař okamžitě zvedá hlasitost a koncert začíná mít větší šťávu. Soonicflood dokazují, že nominaci na cenu Grammy nezískali jen tak. Výborný zvuk, doplněný bezchybným zpěvem frontmana, přináší po hudební stránce skvělý zážitek. Zaznívají i Čechům a Slovákům známé písně, jako Otevři mé srdce víc, či Prišli jsme ťa vzývať a publikum si je může vychutnat naživo a v originále. Na obrazovku jsou promítány texty a zpěv v angličtině se tak mísí především se slovenskými verzemi. Přímo za mnou stojí skupina Slováků, která podává výkon jako regulérní doprovodný sbor.

Kapela nezůstává jen v rychlém tempu, ale střídá ho s mnohem tiššími a jemnějšími pasážemi. Nikam se neztrácí ani atmosféra chvály, kterou navodil Tretí deň. Právě naopak. Kapela celou svou hudbu vnímá jako službu a chválu Boha a na Velehradu to je slyšet. Tišší písně jsou přímo prokládané modlitbami, některé z nich Petra, která kapelu doprovází, překládá do češtiny. V průběhu hraní se znatelně setmělo a zhoustly mraky nad pódiem. Oběvují se první kapky deště, které začínají houstnout a otevírají se první deštníky. V tu chvíli začíná frontman Rick vyprávět své svědectví. Svědectví o tom, jak ho Bůh zahránil z těžké Kronovy nemoci a dal mu novou huť do života. Déšť okamžitě přestává.

Svědectví je velmi hluboké a je vidět, že to nejsou jen nějaká naučená slova, ale že Rickovi setkání s Bohem proměnilo život. Petra trochu zápasí s překladem, ale přesto zvládá předat svědectví velmi přesně.

Do hluboké atmosféry po svědetví hraje kapela další klidnou chválu, ale poté přechází do rychlejšího tempa. Publikum reaguje a celý dav se začíná okamžitě vlnit. Kapela mu dává prostor i ve zpěvu a v jedné písní se dokonce střídají mužské a ženské hlasy. Rozměr modlitby se ani teď nevytrácí, Rick všechny vybízí, aby přijali Ježíše do svého života. „Nebojte se, stojí to za to,“ říká Rick. Activ8 díky kapele a otevřenosti publika dostává atmosféru velkých zahraničních křesťanských setkání a festivalů.

 

Koncert se ale bohužel chýlí k závěru. Na pódium nekompromisně vtrhává moderátorka a loučí se s televizními diváky, kteří měli možnost sledovat koncert v přímém přenosu. Všichni by chtěli přídavek, ale čas pokročil a přichází čas společné modlitby a krátkého spojení se Sydney. Drobné rozčarování z ukončení koncertu rychle mizí. Modlitbu doplňuje propracovaná choreografie a celý večer pomalu v nádherné atmosféře končí. Nikomu se nechce odcházet, ale bohatý program zítřka vybízí k alespoň pár hodinám spánku.

Zážitek z celého večera umocnila i skvělá práce celého týmu TV Noe. Scéna byla sama o sobě velmi fotogenická a dobře nasvícená, ale práce kamer to ještě podtrhla. Detailní záběry z pódia střídaly na velkoplošné obrazovce pohledy z výšky a přelety kamery nad publikem. Už se těším, až se podívám na nějaký záznam.  

text: Tomaskut

foto: Monty

Zobrazeno 1781×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio